اهمیت به رسمیت شناختن تکثر فرهنگی در توسعه گردشگری ایران
وزیر میراث فرهنگی و ضرورت شناخت تکثر جامعه
به گزارش پایگاه خبری ایتونا، سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، در نخستین همایش شورای هماهنگی روابط عمومی دستگاههای اجرایی کشور در دولت وفاق ملی تأکید کرد که یکسانسازی در ایران بینتیجه مانده است. وی افزود: «هیچکس نتوانست پروژه یکسانسازی را در جامعه اجرا کند؛ انسجام با تکثر رابطه مستقیم دارد و در جامعهای وحدت شکل میگیرد که تکثر در آن به رسمیت شناخته شود.»
صالحی امیری بیان کرد که ایران با تمدنهای بزرگ و متنوعی که دارد، امکان یکسانسازی در آن ناممکن است. وی به اشتباهات تاریخی اشاره کرد که نشان میدهد تکثر فرهنگی و قومیتی باید به رسمیت شناخته شود. بهعنوان مثال، وی به تجربه پهلوی اول اشاره کرد که با کوچ دادن آذریها به خراسان شمالی و ممنوعیت پوشش لباس کردی در مجلس، نتوانست به اهدافش دست یابد.
تأثیر تکثر فرهنگی بر گردشگری
وزیر میراث فرهنگی ادامه داد: «در کانادا و استرالیا و دیگر کشورها، بیش از ۲۰۰ نوع ملیت و نژاد و مذهب کنار هم زیست میکنند و مشکلی هم ندارند. این نشان میدهد انسجام با تکثر رابطه مستقیم دارد.» او تأکید کرد که در جامعهای وحدت شکل میگیرد که تکثر در آن به رسمیت شناخته شود؛ در غیر این صورت، انسجام مکانیکی است و با قدرت سخت و سرنیزه اداره میشود.
صالحی امیری افزود: «آموزش و پرورش نتوانست به نسل جدید مفهوم ایراندوستی و وطندوستی را به درستی آموزش دهد و موج مهاجرت نشاندهنده تضعیف حس وطنپرستی است.» وی بر اهمیت ایجاد حس وطندوستی در نسل جدید تأکید کرد و گفت که آموزش و پرورش و دانشگاهها نتوانستند این حس را به جوانان منتقل کنند که ایران سرزمینی با افتخار و غرور است.
گفتمان سازی و اهمیت گردشگری فرهنگی
صالحی امیری با تأکید بر گفتمانسازی در ادوار پس از انقلاب اسلامی بیان کرد: «در ۴ دهه گذشته گفتمانهای متفاوتی بر کشور حاکم بودهاند. دهه ابتدایی پس از انقلاب، دوران زایش گفتمانی بود که گفتمان مسلط، گفتمان ارزشها بود. دهه بعدی توسعه اقتصادی بود و دهه سوم وارد گفتمان توسعه سیاسی شد.» وی افزود: «در دهه چهارم، با وجود تلاشها، نتوانستیم گفتمان مشخصی تعریف کنیم و دوران بیگفتمانی را تجربه کردیم.»
وی اظهار داشت که دوران ریاستجمهوری حسن روحانی با گفتمان اعتدال همراه بود و دوره شهید رئیسی نیز ادبیات مردمیسازی را دنبال کرد. صالحی امیری بیان کرد که در دوره پزشکیان، گفتمان وفاق ملی برگزیده شده است که همه نحلههای فکری و نهادهای مدنی زیر چتری به نام وفاق زیست کنند.
تحلیل و راهکار
برای توسعه گردشگری در ایران، به رسمیت شناختن تکثر فرهنگی و قومیتی بسیار حائز اهمیت است. ایجاد برنامههای گردشگری فرهنگی که تنوع قومیتی و فرهنگی ایران را به نمایش بگذارد، میتواند به جذب گردشگران داخلی و خارجی کمک کند. همچنین، آموزش و پرورش باید نقش مهمی در انتقال حس وطندوستی و افتخار به نسل جدید ایفا کند.